Com a casa. res!

PA RÚSTIC

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/3PAFINAL.JPG 

Aquest pa està fet amb la recepta del taller que vaig fer a BonsFocs. Seguint pas a pas i intentant recordar tots el passos i truquets que ens va donar la Mònica. Quan estàs a casa és molt més difícil... s'ha d'anar practicant. Va quedar força bé, i sobretot molt bo!

Fa molta il·lusió quan el tens fet, després del procés llarg que s'ha de seguir. La massa mare que vaig fer servir és la que ens van donar al taller, bé, ens en van donar una mica i per fer el pa vaig haver de preparar-la, en tinc una  mica de guardada per al proper, que només s'haurà d'alimentar i començar!

 

PA RÚSTIC (per un pa d’1kg)

 

Ingredients

 

-         300 g de massa mare activa

-         450 g de farina

-         250g d’aigua

-         10g de sal

 

Pesem la farina, afegim la massa mare i l’aigua (EN RESERVEM 50 g), amassem en un bol gran amb una espàtula fins que estem segurs que no queda cap grumoll.

 

1 amassat

 

Quan ja tenim la pasta la deixem reposar 30 minuts. Després la traurem del bol i amb els dit l’aixafem, afegim la sal i amassem bé, ha de quedar una massa elàstica i consistent. Fem la prova de la membrana: agafem una boleta de massa i l’anem estirant amb els dit, poc a poc, si no es trenca, ens ha de quedar una fina membrana, vol dir que ja tenim la massa apunt.

 

2 primer llevat

 

Col·loquem de nou en el bol i deixem reposar 3 o 4 hores, tapada. A cada hora la traiem del bol amb l’ajuda d’una rasqueta o espàtula (de goma), vigilant molt que no es trenqui, la plegarem sobre sí mateixa, la tornem a tapar.

 

3 format

 

Donarem a la massa l’acabat final, la traiem del bol amb molt de compte, l’aplanem una mica amb els dits fent un quadrat més o menys, i pleguem cada cantonada cap al mig, i doblem per la meitat, segellem bé, arrodonim una mica i col·loquem en el baneton, o bol on deixarem reposar la massa durant 2 o 3 hores (si fa calor potser amb 2 hores n’hi ha prou).

 

Preescalfem el forn a 250º, ha d’estar ben calent, col·loquem una safata amb aigua al fons del forn, perquè doni la humitat que necessita.

 

Coem

 

Passat el segon temps de repòs, aboquem la massa sobre paper vegetal (l’especial que utilitzem pel forn).  Va molt bé si tenim una fusta tipus pala (jo vaig fer servir la fusta de tallar). Ara hem de grenyar el pa, fer el tall o talls amb una gillette o cúter, ha de ser un tall ràpid.

Col·loquem a la safata del forn, (inclinem la fusta i deixem relliscar el paper per tal que ens quedi sobre la safata del forn.

Deixem coure 10 minuts i abaixem una mica la temperatura.

Tindrem el pa cuit al cap d’uns 45-50 minuts, segons el pes del pa.

Per saber si està cuit, l’agafem i piquem el cul, si sona a buit vol dir que ja estarà cuit.

Deixem reposar sobre una reixeta fins que estigui fred.

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/1LLEVATPA.JPG 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/2LLEVATPA.JPG 

Comentarios

Una pregunta, com puc fer la massa mare? On visc no tinc manera d\'aconseguir-ne pero m\'agradaria molt poder fer un pa tan maco com aquests! Moltes gracies Laia

Perfecte!! :) Merci!

Mercè, la massa mare la vam fer al taller de pa i ens en vam emportar una mica, però per fer-la servir l\'has d\'activar, afegint-hi la farina i l\'aigua que necessites i deixar-la fermentar 12 hores ! ja penjaré la manera de fer-la, que també és un procés ben llarg! petó

Teresa, felicitats perquè t\'ha quedat perfecte!!!! :) I la meva pregunta és: i com es fa la massa mare activa? jeje Petons!

Ole, ole! així m\'agrada, practicar, practicar i practicar és el millor aliat per perfeccionar els teus pans, tant aquest com el de l\'atre dia tenen una pinta boníssima. Potser no l\'hauries de desgasar tant, fer-ho una mica més suau et donarà forats més grans ;-). Una abraçada

Que pinta nena, que tiene el pan...

Hola estimats vermells, la veritat és que costa una mica... bé, és laboriós, però quan veus el resultat et fa molta il·lusió, no us passa que una cosa us va picant... doncs el pa té això, et vas picant i t\'animes a fer-ne ! un petonàs

Hola Mònica! quina il·lusió! et volia fer un correu perquè et volia preguntar el que tu em dius!!! sort que ho endevines tot!!!.. moltes gràcies! dos petonassos !

Enhorabona, t\'ha quedat un pa de fleca!!! molts petons.

Añadir un Comentario: