Recepta de la iaia

Escrito por comacasa-res 09-05-2008 en General. Comentarios (2)

COCA AMB XEFLA (us xiflarà!!!)

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/cocaxefla.jpg 

La coca amb xefla és típica d’Isona i comarca, tot i que a cada poble fan la seva versió.  La xefla no és res més que: pebrot vermell i verd, tomata i albergínia, tot talladet a daus petits. A Lleida se’n diu "coca de recapte", la diferència és que, com a d’altres indrets, posen el pebrot i l'albergínia escalivats i tallats a tires senceres.

La coca amb xefla, a banda de ser molt bona, té una gran vistositat, els seu colorit i la flaira que fa quan surt del forn, fa que just arriba a la taula... i desapareix. És una temptació !!! Proveu-la !

 

Ingredients:

Per a la massa:

- farina

- 1 got d’aigua

- ½ got d’oli

- Pessic de sal

- 1 culleradeta de llevat (royal)

Per a la xefla:

- 2 albergínies

- 1 o 2 pebrots verds

- 1 pebrot vermell

- 2tomates madures

- Julivert

- 2 o 3 alls

Opcional: arengada o llonganissa (botifarra crua)

 

En un bol posem l’aigua i l’oli, hi aboquem mig got de farina (tamisada) i amb els dits la desfem bé, que no quedin grumolls, anem afegint farina i quan ja tenim una massa compacta la treballem sobre la taula o marbre, continuant afegint farina fins a tenir una massa fina i elàstica. (la deixem reposar 30 minuts).

 

En un colador posem albergínia tallada i una mica salada perquè deixi anar l’aigua. A banda tallem la tomata, traient les llavors ( no cal pelar-les) i reservem. En un bol hi tallem els pebrots ( ver i vermell).

Tallem ben petit un bon menat de julivert i els alls.

En un bol gran barregem tots els ingredients, l’albergínia escorreguda amb les mans, i amanim amb l’all i el julivert, sal, pebre i un bon raig d’oli d’oliva. Remenem bé. Sobre la xefla es pot posar l’arengada o la llonganissa.

  

Estirem la massa, la posem a la safata del forn (la suquem una mica amb oli) i hi repartim la xefla, un raig d’oli i al forn uns 30 minuts prèviament escalfat. Quan veiem que  la massa està cuita, cruixent, ja podem treure-la i llavors hi tirem un raig d’oli.

Es pot menjat tant calenta-tèbia o freda.

 

Sembla molt complicat, però és fàcil de fer, tot i que si que és una mica entretinguda, però val la pena, proveu-la !