Com a casa. res!

GALETES DOS COLORS

Escrito por comacasa-res 27-11-2008 en General. Comentarios (1)

Tenia pendent fer aquestes galetes que vaig veure a "bocados dulces y salados" i ahir va arribar el dia! El Jordi i la Claudia em van regalar un joc de caixes metàl·liques (tipo nines ruses) que em va agradar moltíssim... tant, que ahir per la tarda vaig fer aquestes galetes per a ells (i algú més...). Us poso la mostra de la caixeta petita i les galetes pel berenar de la Claudia i el Jordi.

                                              

 

    

                      

 GALETES DOS COLORS

 Ingredients:

-         200 g de mantega (pomada)

-         100 g de sucre glaç

-         300 g de farina

-         50 g de xocolata negra

-         2 culleradetes d’essència de vainilla

-         Clara d’ou batuda

 

Preparació:

 

Posem la mantega i el sucre en un bol i batem fins a tenir una crema esponjosa, hi afegim l’essència de vainilla.

Incorporem la farina poc a poc, quan la massa ja és molt compacta anem integrant, amassant, la farina amb les mans. Quan ja tenim una massa fina la dividim en dos parts iguals, en una hi incorporem la xocolata fosa, les emboliquem amb paper film i les deixem reposar 30’ a la nevera.

Passat aquest temps (si és més no passa res), estirem amb el rodet les dos parts, de manera que ens quedin dos rectangles d’uns 8x20 cm per uns 3 de gruix.

Pintem amb la clara d’ou batuda el rectangle de xocolata i col·loquem l’altre rectangle al damunt. La clara d’ou farà que els dos blocs s’enganxin.

  Tallem el bloc resultant per la meitat, al llarg, donem la volta a una meitat i els unim amb la clara d’ou batuda.     queda així.

Tallem aquest bloc de pasta a quadradets d’uns 3mm aprox., les anem col·locant a la safata del forn, que tindrem preparada amb paper vegetal. Deixem espai entre elles perquè augmenten una mica de volum durant la cocció.

Amb el forn preescalfat, coem uns 10’

Les deixem refredar i guardem en un pot que tanqui hermèticament

 

VA DE PA ! PA BÀSIC (massa mare)

Escrito por comacasa-res 25-11-2008 en General. Comentarios (3)

 

Ja fa temps havia intentat fer la massa mare, però no havia aconseguit arribar fins al final. Aquesta vegada ho he aconseguit, seguint els passos de la massa mare líquida d'Eric Kayser, i em vaig animar provant de fer  aquest pa. En vaig fer un amb la meitat dels ingredients i com ens va agradar molt, aquest diumenge l'he repetit amb aquestes quantitats. Està molt bo, queda molt esponjós i suau, perfecte per entrepans i també per acompanyar les menjades.

 

 

 

 

PA BÀSIC AMB MASSA MARE LÍQUIDA (d'Eric kayser) 

Ingredients:

 

250 ml d’aigua tèbia

500 g de farina integral (o normal)

150 g de massa mare líquida

tres cullerades d’oli d’oliva

20 g de mel

12 g de sal

un sobre de llevat de forner sec (un sobre de levadura panadera-Maizena) 

 

Posar tots els ingredients en el recipient de la panificadora, primer els líquids. Programació de  pa normal, pes de 750g i torrat mig.

 

Si no tenim panificadora, posem tots els ingredients junts i amassem fins que tinguem una massa elàstica, la posem en un recipient, la tapem i deixem que dobli el seu volum. Tornem a amassar i la deixem tapada fins que torni a doblar el seu volum. Donem forma, fem uns talls a sobre, l’espolsem amb farina i coem al forn a 200º durant uns 10’, llavors abaixem la temperatura a 180º i deixem coure duran 35-40’. També podem posar la massa en un recipient engreixat, i ens agafarà la forma del recipient.

FIDEUÀ- 16.11.08

Escrito por comacasa-res 18-11-2008 en General. Comentarios (2)

 

Aquesta fideuà va ser especial. Pel matí vam anar a fer una visita als amics de Siall (poble situat al mig del bosc d'Isona, hi viuen 6 persones), un encant de poble, un dels llocs on si em perdo podeu buscar-m'hi...), havien anat a buscar bolets, ens van explicar que ara és el temps dels camagrocs. Com no podia ser d'una altra manera, doncs sempre et donen de tot el que tenen, ens els van regalar! Parlant que aquest bolet és bo tant amb rostits, pasta, arròs... la Trini em diu : i a la fideuà! total que em va endevinar el dinar, i com no, n'hi vaig posar un grapat. Va quedar una fideuà molt bona, amb un toc de tardó i un gust especial.

 

 

FIDEUÀ

 

Ingredients:

 

Fideus (núm. 1)

una sèpia fresca (amb la salsa)

gamba vermella o llagostins

Cloïsses

ceba

alls

julibert

pebrot (vermell i verd)

un bon brou de peix (de roca, cap de rap...) jo el vaig fer amb caps de congre (boníssim)

 

Fem el sofregit: primer passem les gambes, les retirem i anem sofregint les verdures, ceba, alls, pebrot, tallat ben petit. Quan ja tenim les verdures mig sofregides afegim la sèpia tallada a daus petits, anem remenant i deixem que es vagi fent el sofregit, a foc baix.

Tirem els fideus, deixem que s'enrogeixin i tirem el brou (que estigui bullint), que ens quedin els fideus coberts, afegim les cloïsses (que haurem obert en una paella, per si tenen sorra) i les gambes-Llagostins. Deixem coure 15-18 minuts.

Quan faltaven uns 10 minuts vaig afegir el grapat de camagrocs i el julivert picat.

 

 

CODONYAT- 15.11.08 CAP DE SETMANA A ISONA

Escrito por comacasa-res 18-11-2008 en General. Comentarios (3)

Aquests cap de setmana hem estat a Isona. He aprofitat per fer el codonyat, caminar i escalfar-nos vora el foc, que feia fred i com no menjant alguna que altra torrada...

No se perquè, però em va un codonyat daurat, d'altres vegades queda vermellós, no se quina raó hi deu haver... però està boníssim. Ara l'envasaré al buit, i en tindrem per anar menjant tot l'any.

 

CODONYAT  

 

1 kg de codonys (pes net)

800 g de sucre

suc d'una llimona

 

Preparació

 

Si els codonys tenen pelussa, els freguen per treure-la. Els rentem, partim en quatre trossos i els anem posant en una olla, els cobrim d'aigua i fem bullir uns 20 minuts. Els colem i deixem refredar. Seguidament els pelem i traiem el cor, pesem i triturem, també podem passar-los pel pasapurés. Aboquem a l'olla el puré resultant i hi afegim el sucre i el suc de llimona (proporcinal al pes).

Coem a foc lent una hora, fins que tingui una textura ben espesa. Podem posar-ne una mica en un plat, quan es fred el podem treure pres, serà senyal que està; traiem del foc i ja podrem omplir els motlles i deixar-los refredar.

 

Una altra manera és fer-los en cru. S'han de rentar i tallar en quatre, treure'n el cor, tallar-los a trossets, pesar-los  i agegir el sucre (proporcional al pes) i el suc de llimona,  i deixar-ho macerar mínim dues hores, si són més no passa res. Coem a foc baix 1h 30'. Quan fa una hora que cou el triturem amb el pimer i seguim fins a tenir la consistència com dic més amunt. També podem deixar-lo coure a foc suau tot el temps, triturar-lo i ja pssar a omplir el recipients.

TRUFES

Escrito por comacasa-res 10-11-2008 en General. Comentarios (0)

El dia 8 va ser el meu aniversari i com cada anys porto alguna llaminadura pels companys de feina. Els he fet trufes, que hi ha una colla d'adictes a la xocolata... queden molt bones, i al no portar mantega queden molt suaus. La recepta és com les feia la meva mare, i les he fetes en honor a ella. Han agradat molt.

 

TRUFES  

Ingredients:

- 300 g de xocolata Valor pur (una taula)

- una tauleta de xocolata Nestlé amb llet (150g)

- 200 ml de nata líquida (no cal muntar-la)

- 2 cullerades de whisky/conyac

- una/dues cullerades de sucre glaç (si no en tens, del normal)

- 2 magdalenes ( de les normals)

Per fer l’acabat

- fideus de xocolata

- cacau en pols

- sucre glaç

 

- Desfem al microones o bany maria la xocolata tallada a trossets, fora del foc hi afegim la resta d'ingredients, triturem molt bé amb el pimer. Si volem fer-ne de diferents sabors, separem en bols i hi afegim l’ ingredient que vulguem, pell de taronja ratllada, algun licor, algun fruit sec (ametlla picada...), cafè..., tapem amb film i deixem refredar a la nevera durant 24 hores. (jo ho preparo a la nit i les faig l’endemà)

 

- Fem les boletes o la forma que ens agradi i les arrebossem, unes amb fideus de xoco, unes altres amb cacau, i unes altres amb sucre glaç.

 

Ja veureu com desapareixen...