Com a casa. res!

LA GUIXA

Escrito por comacasa-res 26-02-2009 en General. Comentarios (0)

LA GUIXA 

 

Aquest any m’he decidit ser a Isona dimarts de Carnaval,  desprès de potser més de 35 anys, dia que per celebrar la fi de la disbauxa i el començament de la Quaresma, es fa la festa de la GUIXA.

Consisteix en una mena d’escudella barrejada, on la cansalada i ossos de porc acompanyats de verdures, cigrons, mongetes, botifarra i un bon sofregit, fan que tothom desprès de menjar-ne, ens llepem els llavis tot dient: què bona que estava!

Segons he pogut esbrinar, és la festa més antiga que se celebra a Isona, i segons la memòria dels més grans ens faria parlar d’unes quantes centenes d’anys celebrant aquesta festa! Fins hi tot durant la dictadura,  prohibida tota festa carnavalesca, a Isona es va continuar amb la tradició.

La feina comença passant per les cases demanant vianda amb la què desprès es farà la guixa, tothom dona allò que té, patates, llegums, arròs, cansalada,... , el dimarts de Carnaval es fa el gran foc i amb totes les calderes plenes  amb la teca, van bullint i bullint fins l’hora que les pugen a la Plaça de l’Ajuntament on tothom està preparat per fer-ne la degustació. A més a més, el dinar consisteix en amanides, llonganissa i botifarra negra, taronja i galetes, tot regat amb un bon vi.

Desprès més tard, es fa el ball on tothom llueix la seva disfressa.

                                                       Teresa, remenant la guixa!

 

el pobre carnestoltes!!!                       Tot preparat!

BRIOIX AMB MELMELADA

Escrito por comacasa-res 23-02-2009 en General. Comentarios (4)

Aquest brioix l'he vist a diferents blocs i també com el fa la Hermana Bernarda, una monja-pastissera excel·lent!, i la cuinera Narda Liepes. Aquesta en concret és del bloc cerise,el resultat va ser, tant pel seu aspecte com pel seu gust, escel·lent, tot un èxit! segur que el repetiré provant amb d'altres farcits, amb xocolata serà la propera (la meva perdició) segur que encara deu ser més bo!.

               

             

 

Ingredients

 

- 100 ML DE LLET

- 1 OU

- 50 G DE MATEGA

- 50 G DE SUCRE

- 250 G DE FARINA

- 1/2 CULLERADETA DE SAL

- 1 SOBRE DE LLEVAT SEC (jo vaig posar del de maicena, el que poso per pa)

 

Vaig posar a la panificadora tots els ingredients, seguint aquest mateix ordre.

Programa d'amassar (és un  programa llarg, ja fa la fermentació corresponent, dura 1 h 50 minuts). Quan vaig tenir la massa la vaig estirar amb el curró, i amb un motlle de forma quadrada vaig fer els quadradts en els que hi va la cullerada de melmelada o el farcit que posem, els tanques fent una bol i els vas collocant al motlle que tenim engreixat i enfarinat. anem cobrint tota la base deixan una mica d'espai entre les boles, per què augmenten de volum. Dixem reposar uns 30'.

Coem a 180º, forn preescalfat, uns 25 minuts, si veiem que ja estan prou daurats, posem per sobre un paper d'alumni i acabem la cocció.

Deixem refredar i desemmotllem.

Ja veureu que les porcions es poden partir sense necessitat de tallar-les.

 

Va quedar molt bo!

 

MOUSSE DE XOCOLATA

Escrito por comacasa-res 23-02-2009 en General. Comentarios (0)

                                    

 

 

MOUSSE DE XOCOLATA

 

Ingredients:

 

- 4 ous

- 150 g de xocolata de cobertura Valor

- 100 g de sucre

- 75 g de mantega (fosa)

 

Preparació:

 

Separem els rovells i les clares. Muntem les clares a punt de neu (amb un pessic de sal-per què quedin ben fortes). Muntem els rovells amb el sucre, ha de quedar una crema blanquinosa. Desfem al bany maria o microoenes la xocolata i l'afegim a la crema dels rovells, batem bé, afegim la mantega fosa i tornem a barrejar.Sacrifiquem una cullerada de clara muntada i l'afegim a la barreja anterior per tal d'amorosir-la una mica, barregem bé, acabem d'incorporar tota la clara muntada i barregem amb l'espàtula, ara amb compte, de dalt a baix, amb moviments suaus per què no ens perdi volum.

Distribuim la mousse en recipients individuals. Podem servir la mousse amb una mica de nata, jo vaig espolvorejar una  mica de xocolata pur en pols, també de la casa Valor.

Reservem a la nevera.

 

SACHER

Escrito por comacasa-res 16-02-2009 en General. Comentarios (3)

Aquets diumenge va ser l'aniversari del Jesús, el meu marit, i tenia reservat provar de fer el Sacher que vam aprendre al taller del Museu de la Xocolata.

Va ser el pastís dels 55 anyets!

Estava molt bo !

El vaig guarnir amb les guminoles que havia fet, el nom també era fet de guminola.

 

               

 

Ingredients (planxa base)

 

- 225 g de clares d'ou

- 160 g  de rovells d'ou

- 250 g de sucre

- 15 g de cacau amarg en pols

- 30 g d'ametlla en pols

- melmelada de gers ( maduixa, prèssec...)

 

Preparació

 

Preescalfem el forn a 250º

 

Muntem les clares d'ou a punt de neu juntament amb el sucre. Afegim els rovells d'ou, tamisem el cacau amarg i l'ametlla i ho afegim a la barreja anterior. Barregem bé amb les barilles elèctriques . Tenim una llauna preparada amb paper vegetal, hi aboquem la barreja i distribuïm bé per tota la llauna, d'un gruix aproximat d'un cm.

Coem a 250º durant 8 minuts.

Deixem refredar

 

Cobertura

 

Ingredients

 

- 66 g d'aigua mineral

- 480 g de sucre

- 320 g de nata per muntar

- 100 g de cacau amarg

- 3 1/2 làmines de gelatina

 

Fem bullir l'aigua amb el sucre i la nata, retirem del foc, afegim el cacau i triturem amb el pimer per què ens quedi tot ben homegenitzat. Hidratem les fulles de gelatina amb aigua freda durant uns 5 minuts, les escorrem i eixugem  i efegim a la barreja anterior, barregem bé per què es disolguin, colem amb un colador xinès (opcional) més que res per assegurar que no queda cap grumull. Deixem reposar a la nevera com a mínim 6 hores. Va bé fer aquesta preparació el dia abans.

 

Muntatge del Sacher

 

Aboquem la planxa base, traiem el paper vegetal, i fem tres parts iguals, de la mida que ens doni per fer la base. Col·loquem la primera planxa a la reixeta del forn, cobrim amb la melmelada, posem la segona planxa, tornem a cobrir amb melmelada i tapem amb l'ultima planxa. Traiem la preparació de xocolata de la nevera, escalfem a poca potència al microones, poc temps, remenem i tornem a repetir fins que tingui una temperatura d'uns 40º (una mica més que la corporal). Aboquem per sobre de les planxes, que quedi tot cobert, laterals també, deixem reposar una mica i amb compte la col·loquem a la safata, guarnim al nostre gust.

 

 

                        

 

 

GOMINOLES

Escrito por comacasa-res 16-02-2009 en General. Comentarios (8)

Aquesta llaminadura que agrada a petits i grans, ha estat un èxit. Són molt bones, i ben naturals.

Vaig trobar-les al blog de "paneta de cuines", on hi ha receptes d'una colla de blogs, la recepta de les gominoles era de "jugem a cuinetes".

Aquestes formes les vaig fer amb tallapastes petits, també vaig fer servir els envasos dels ous de guatlla, que de vegades guardo, i em van anar molt bé.

 

                              

 

GOMINOLES

 

Ingredients

 

- 1 sobre de gelatina de diferents gustos ( maduixa, taronja, llimona...)

- 2 sobre de gelatina neutra en pols

- 200 ml d'aigua

- 300 g de sucre

- sucre per arrebossar-les

- oli de girassol

 

Preparació

 

Primer pintarem els motlles amb oli de girassol. Si no en tenim, podem fer-ho amb una safata i després tallem les gominoles amb formes dirferents.

 

Posem tots els ingredients en un cassó, a foc baix, durant uns 10 minuts, remenant constantment. Hem de procurar que no bulli, si cal, si ens bull, retirem el cassó del foc i remenem, i tornem a posar al foc, d'aquesta manera pararem l'ebollució.

Omplim els motlles i deixem refredar a temperatura ambient durant 12 hores com a mínim.

Desemmotllem i arrebossem amb el sucre i llestes per menjar!!