Com a casa. res!

LLOBARRO A LA SAL

Escrito por comacasa-res 23-03-2009 en General. Comentarios (4)

Llobarro salvatge d'un quilo i mig!

El dissabte vaig anar al mercat, al de Sta. Caterina (ja fa uns 20 anys quwe hi compro!) i el peixater, el Ramon, tenia un llobarro preciós, que d'alguna manera em cridava... m'entre esperava el meu torn. Quan em va tocar, sense pensar-m'ho gaire li vaig demanar aquella preciositat. En Ramon em va dir és un llobarro salvatge! notareu la diferència. Me'l va preparar per fer-lo al forn, a la sal. Estava boníssim! i quina raó tenia el peixater, quina diferència de gust!, i també de preu... però un dia és un dia. Era un dia especial, l'Anna va fer 17 anys!!!

http://comacasa-res.blogspot.es/img/llobarro1.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/llobarro2.jpg 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/llobarro3.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/llobarro4.jpg 

                            http://comacasa-res.blogspot.es/img/llobarro5.jpg 

 

LLOBARRO SALVATGE (A LA SAL)

 

- un llobarro

- sal gruixuda (especial per a forn), jo en vaig necessitat 1'5 kg

- llimona

- herbes (julibert, romaní, fonoll,... les que tinguem i ens agradin)

 

Cobrim la safata del forn amb paper d'alumini, que sobri pel voltant (d'aquesta manera no se'ns enganxarà i ens quedarà la safata neta). damunt aboquem sal, un bon gruix, col·loquem el llobarro, a l'interior del peix hi posem la llimona, i les herbes, cobrim amb la resta de la sal, apretant bé i anant fen la forma del llobarro, humitegem la sal una mica. enfornem a uns 200º, forn preescalfat. El temp de coció dependrà de la mida del peix, es calcula 10 minuts per a cada 500g de peix.

Jo el vaig tenir uns 35', el vaig deixar reposar uns 10 més, sense obrir-lo, així acaba de coure's.

Amb la mà de morter donem uns cops per trencar la sal i l'anem traien vigilanti senvint el peix.

Podem fer qualsevol tipus de peix, i també de carn, seguint el mateix procediment.

 

 

 

GALETES GLAÇADES

Escrito por comacasa-res 19-03-2009 en General. Comentarios (2)

Extreta de l'article "pastes i pastissos" del Dominical 16 de maig de 2008,

blocs mesvilaweb (Jaume Fábrega)

Remenant, remenant, vaig ensopegar amb aquestes pastes, i aquí us les presento.

Com diu a l'article són: unes pastes seques excel·lents per al te, el cafè o amb un vi dolç.

Són fàcils de fer, i amb ingredients que solem tenir sempre a casa.

El nom de "glaçades" li ve de la glaça blanca que les cobreix.

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/GALETESBOLA.JPGhttp://comacasa-res.blogspot.es/img/GALETESAFORN.JPG 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/GALETESASENSE.JPGhttp://comacasa-res.blogspot.es/img/GALETESAAMB.JPG 

PASTES GLAÇADES

 

Ingredients:

 

- 3 ous

- 350g sucre (jo en vaig posar 300)

- farina tamisada (la que admeti)

- una cullerada d'anís (un bon ratxet...)

-mantega per a la placa del forn

 

Bany de sucre (glaça)

 

- 2 clares d'ou

- 1/2 tasseta d'aigua

-250 de sucre ( jo en vaig posar 200)

- el suc de mitja llimona

 

Elaboració

 

En un bol posem els ous i el sucre, batem molt bé fins que s'espongin (barilles elèctriques). En un altre recipient posem farina fent un cercle i al mig aboquem la preparació anterior i l'anís, barregem amb compte amb una cullera de fusta, hi anem afegint la farina que vagi admetent.

Quan la pasta agafa cos, enfarienem el marbre, hi aboquem la massa i continuem amassant-la, incorporem la farina que calgui, fins que no s'enganxi als dits.

Estirem amb el corró fins que quedi un gruix aproximat d'1 cm. Amb un tallapastes, (si no en tenim amb la boca d'un got petit), anem fent les galetes i les anem posant a la placa del forn que tindrem untada amb mantega (també podem posar-hi paper sulforitzat), les punxem per sobre amb una forquilla.

Coem a forn moderat (160º-180º) uns 10-15 minuts. (forn preescalfat)

 

Glaça:

 

en un cassó berregem el sucre, les dos clares d'ou, l'aigua i el suc de mitja llimona, posem a foc lent sense deixar de batre. Coem fins que els ingredients s'espesseexin i agafin un color blanc.

 

Decoració

 

Quan les pastes són cuites, les cobrim amb la glaça, encara calenta, i deixem que es refredin sobre una reixeta (la del forn mateix)

 

Aquestes pastes es conserven força dies, tapades en una caixa de llaunao pot hermètic.

 

                              http://comacasa-res.blogspot.es/img/GALETESCAIXA.JPG 

 

 

 

PA (d'aprofitament)

Escrito por comacasa-res 18-03-2009 en General. Comentarios (0)

Per aprofitar culs de farina que m'havien anat quedant, d'espelta, integral, fins hi tot del preparat del Lidl de cereals, d'aquí ve el nom que li he posat, vaig provar fer el pa que veieu, sense saber ben bé què en sortiria, prenent com a referència les mesures que he fet servir en d'altres ocasions.

Va quedar força bé, i amb un bon gustet de pa, pa.

 

 http://comacasa-res.blogspot.es/img/PA3.JPG

 

PA D'APROFITAMENT (panificadora)

 

Ingredients

 

- 600 g de farina (exactament no se la quatitat de cada una, vaig posar

  la que em quedava)

- 300 ml d'aigua tèbia

- 150 g de massa mare líquida

- un raig d'oli

- 1/2 culleradeta de sal

- un sobre de llevat sec per a pa (casa maicena)

 

Preparació

 

Posar tots els ingredients, primer els líquids, a la cubeta de la panificadora.

Programa 1, pa normal.

 

... I deixar que treballi la màquina!!

 

(un cop desemmotllat el vaig posar 2 minuts al forn, només gratinador, per què agafés un color més torradet)

 

MERENGUES AMB CREMA CATALANA

Escrito por comacasa-res 17-03-2009 en General. Comentarios (3)

No podia faltar la crema de Sant Josep. Al març de 2008 trobareu la recepta. Aquest any per fer-ho diferent, l'he acompanyat amb merengues. Quan jo era petita, la meva iaia i desprès la meva mare (que sempre no podia faltar la crema per Sant Josep, com mana la tradició), la guarnien per sobre dibuixant unes flors o sanefes de merenga, sense coure-la, però quedava una plata molt vistosa, i boníssima!. Una manera d'aprofitar les clares dels ous emprats per fer la crema.

Jo he fet merengues petits i els he cuit, no em vaig atrevir a guarnir la crema i gratinar per què quedés torrat, vaig pensar que la crema, amb l'escalfó és tallaria ( ho he de provar...).

De merenga n'hi ha de molts tipus, l'italià, el francès, el suïs. aquest és el suïs, queda molt consistent i ens pot servir també per guarnir un pastís o farcir-lo. Jo he tret la recepta de mundorecetas, però podeu trobar-ne a molts blogs, (Carlos Valencia, la cuina de casa, cuina per llaminers...blogs recomanables de visitar)

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/mer1.jpg http://comacasa-res.blogspot.es/img/mer2.jpg

http://comacasa-res.blogspot.es/img/mer3.jpg http://comacasa-res.blogspot.es/img/mer4.jpg

 

MERENGUES AMB CREMA CATALANA

 

- 4 clares d'ou

- 200 g de sucre glaç

- el suc de mitja llimona

(jo vaig posar-hi també,un pessic de sal)

 

En un bol de parets altes posem les clares d'ou, batem amb les barilles elèctriques (si no en tenim ho fem a mà, ens costarà una mica més però no és impossible!), hi anen afegint en tres parts el sucre, sense parar de batre, seguidament el suc de llimona (en el meu cas també la sal), i continuem batem fins que la merenga tingui pro consistència, ha de quedar ben forta, ha de fer els pics característics, com veieu a la foto.

Jo llavors vaig omplir una mànega i a la safata del forn, preparada amb paper vegetal (especial per a forn), vaig anar fent muntanyetes, vaig coure a 100º (forn preescalfat) uns 60'.

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/mer5.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/mer6.jpg

Van resultar unes postres excel·lents!!!

 

PURÉ DE CARBASSA

Escrito por comacasa-res 17-03-2009 en General. Comentarios (1)

Ja ens arriba la primavera!!! i per donar una mica de color, tot i que és una recepta bàsica, fàcil i que hi ha mil maneres de fer i amb què fer un puré, us poso la recepta del puré de carbassa.

La carbassa és rica en minerals (potasi i calci), baix en grassa i sodi, afavireix el trànsit intestinal ... entre d'altres moltes propietats (això diuen els entesos)!

ja veieu, ens convé consumir-ne!!!  

 

 

PURÉ DE CARBASSA

Ingredients

 

- 1 kg de carbassa

- 2 porros

- oli

- sal i pebre

- mantega ( una culleradeta, i opcional)

- un raig de llet o crema de llet (depenent de la dieta...)

- daus de pa fregit

 

Tallem el porros, els rentem bé sota l'aixeta (farem dos talls en creu a la part de dalt),

tallem i pelem la carbassa a daus.

En una olla posem una mica d'oli i sofregim una mica el porro, hi afegim la carbassa, salpebrem (pebre un polssim, si no us agrada no el posem) i deixem que s'ofegui una mica, remenem, cobrim d'aigua, tapem i deixem coure fins que la carbassa estigui tova.

Si veiem que es beu molta aigua n'afegim.http://comacasa-res.blogspot.es/img/carbassafirmada2.jpg

Traiem del foc, afegim la mantega i la crema de lleT i triturem. Si ens agrada més o menys espés el puré podem afegir aigua o llet, penseu que la crema de llet sempre espesseix una mica.

Servim acompanayt d'un bol amb els daus de pa fregit.

http://comacasa-res.blogspot.es/img/carbassafirmada3.jpg http://comacasa-res.blogspot.es/img/carbassafirmada4.jpg

Bon profit!!!