Com a casa. res!

VERAT ESCABETXAT

Escrito por comacasa-res 10-03-2009 en General. Comentarios (0)

L'escabetx és un plat molt recorregut, en serveix tan com a un segon plat com per acompanar una bona amanida. Se'n guarda a la nevera ben bé fins a 15 dies.

Ara és l'època en què és més bo, segons diuen els entesos, per què ja han desovat.

No se si s'aprecia a la foto però eren preciosos!

 

VERAT ESCABETXAT

 

Ingredients:

 

- verats

- ceba, alls (5 o 6), dos fulles de llorer, farigola, romaní, (si us agrada la pastanaga

  se'n pot posar, talladeta petita)

- pebre vermell

- farina

- oli

 

Tallem la ceba a làmines i la fegim a foc fluix, que quedi toba i roseta, i reservem.

En una altra paella fegim (una mica) el verat enfarinat, l'espolsem per treure'n l'excés), i el reservem. En aquesta paella posem els alls (sencers o xafats), el llorer, les herves aromàtiques i deixem sofregir uns minuts. Apartem la paella del foc per afegir el vinagre, tornem al foc, deixem que s'evapori l'alcohol i anem col·locant els talls de verat, tirem pebre vermell per sobre el verat (va molt bé amb un colador), dixem coure uns 5 minuts, traiem del foc i anem col·locant els talls en el recipient on quardarem l'escabetx, posem també la ceba i aboquem per sobre el suc de l'escabetx.

Deixem refredar i guardem tapat a la nevera.

 

CAKE D'OLI I LLET

Escrito por comacasa-res 09-03-2009 en General. Comentarios (2)

La recepta és del llibre 1080 recetas de cocina (Simon Ortega). 

Ràpid de fer i més ràpid de menjar, en resum èxit assegurat!

 

                           

CAKE D'OLI I LLET

 

Ingredients:

 

- 2 ous

- 250 g de farina

- 200 g de sucre

- 1 tassa (de les de té) de llet

- 1 tassa (de les de té) d'oli

- 1 culleradeta ( de les de mola) de llevat en pols

- 1 pessic de sal

- pell de llimona ratllada

 

Opcional: jo vaig afegir una cullerada de postres de vainilla líquida i unes quantes nous tallades.

 

Preparació:

 

En un bol batem els ous com per fer truita, hi afegim la llet, l'oli, el sucre, la pell de llimona i la vainilla, barregem bé. A poc a poc anem afegint la farina tamissada i barregem molt bé.

Suquem el motlle amb mantega i espolsem amb farina, en traiem la sobrant. Aboquem la massa al motlle i enfornem. Coem amb el forn preescalfat a 150º, passats uns 15 minuts apugem la temperatura del forn a 180º i deixem coure uns 40 minuts més, punxem per veure si està cuit.

BUNYOLS DE VENT

Escrito por comacasa-res 05-03-2009 en General. Comentarios (13)

Acompanyats o sols,

que bons són els bunyols!

Si són ben ensucrats,

te'ls menges a grapats.

I si no ho són, també,

que sempre venen bé.

Sucats en llet fan clar

qualsevol esmorzar.

Miquel Martí i Pol. "Bunyols". Bon profit!. Barcanova 1999.

 

La recepta és d'un dels tallers amb la Mireia Carbó.

Jo, hi he afegit dos ingredients, una mica de pell de llimona ratllada i comí ben picat al morter.

Molt bons!

 

BUNYOLS DE VENT

 

Ingredients

 

- 125 ml de llet

- 75 g de farina

- 60 g de mantega

- 3 ous

- Sal

- Sucre

- Oli

- Anís

- Pell de llimona ratllada

- anís en gra o matafaluga (ben picat, pols, al morter)

 

Preparació

 

Posar la llet i la matega en un cassó al foc, amb un pessic de sal. Quan bulli  i la mantega s'hagi fos del tot, afegim la farina tamissada, tota alhora, remenem la massa fins que es desenganxi de les parets del cassó, es forma una bola. Fora del foc, afegim un ou sencer i remenem amb una espàtula enèrgicament, i així amb els altres ous. Per últim afegim la pell de llimona ratllada i la matafaluga o anís en gra, remenem i ja tenim la massa del bunyols.

 

En una paella o pot fondo, tenim l'oli calent. Anem agafant massa amb una cullera i amb l'ajuda d'una altra els anem fregint, ells sols es girent, si algun es resisteix el girem.

 

 

Un cop fregits els bunyols i encara calents, els mullem amb l'anís, va molt bé posant l'anís en una ampolleta que tingui vaporitzador, i els arrebossem amb el sucre.

 

Feu-los, se'n lleparant els dits!!

 

 

PÈSOLS AMB SÈPIA

Escrito por comacasa-res 03-03-2009 en General. Comentarios (2)

De fet, no van ser pèssols sols, van estar acompanyats de favetes i carxofa. Va ser un plat d'aprofitaments, de restes que et van quedant, un grapat de faves, un parell de carxofes... 

 

PÈSOLS AMB SÈPIA

 

- pèsols

- sèpia (amb la seva salsa)

- ceba

- dos o tres grans d'all

- una copa de vi blanc sec

- un got de brou (de verdures o peix, amb qualsevol retallet de peix que tinguem reservat per brou n'hi ha prou)

- un tomàquet pelat i sense llavors, talladet petit

- menta fresca

- sal i pebre

Posem a sofregir la ceba picada, quan ja està roseta afegim la sèpia tallada a trossets, deixem que s'enrogeixi i incorporem el tomàquet i els alls (sencers), deixem que es faci el sofregit, remenant de tant en tant. Passats uns deu minuts aboquem els pèsols, remenem, salem i si ens agrada una mic de pebre negre molt, el brou i deixem que bulli, quan el líquid ha reduït bastant, afegim la copa de vi i la menta, deixem que s'evapori l'alcohol, uns minuts de xup xup i ja estarà. Si trobem que encara els falta una mica per coure's, els deixem una mica més.

 

Bon profit!

 

 

PA BLANC

Escrito por comacasa-res 02-03-2009 en General. Comentarios (2)

És molt fàcil de fer, i no cal esperar a què fermenti, que potser és el que fa més mandra, pel temps que s'ha d'esperar. Jo, però, vaig deixar reposar una hora la massa, quan vaig fer les barres, i no la vaig deixar fermentar quan vaig fer el pa, més que res per veure si quedava diferent. Però no va ser així, un cop al forn les dues masses van pujar igual, i el seu aspecte era ben bo de les dues formes. El resultat va ser unes barres tipo baguet, molt bones i el pa encara no l'hem encetat, per tant no se si estarà igual d'esponjós o no, avui ho comprovaré.

La recepta es del blog webos-fritos, el titula pan milagro, i la veritat si que és miraculós! queda molt bé i bo, gens complicat de fer.

 

                                                             

 

PA BLANC

 

Ingredients:

 

- 310 g de farina de força

- 175 g d'aigua

- 20 g d'oli

- 15 g de llevat fresc ( jo n'hi vaig posar 20g)

- una culleradeta de sal ( de les de cafè)

 

Posem tots els ingredients en un bol, la farina, el llevat esmicolat, l'oli i l'aigua, remenem bé amb les mans, a mig amassar afegim la sal i continuem amassant, ho aboquem sobre la taula o marbre i acabem d'amassar. Fem una bola, o forma de barra.

Les barres les vaig posar a la safata del forn, amb paper vegetal, amb un ganibet de serra vaig fer dos talls a la massa, vaig pintar-les amb una mica d'oli i espolvorejades amb farina, i al forn, en fred a 220 º, durant uns 40 minuts. Per què hi haguès humitat al forn vaig posar-hi un got amb aigua.

Per fer el pa, vaig posar la bola de massa en un recipient de pirex amb tapa, vaig fer els talls, pintar amb oli i espolvorejar amb farina, i al forn uns 45 minuts, també en fred.