Com a casa. res!

PA INTEGRAL

Escrito por comacasa-res 16-04-2009 en General. Comentarios (2)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/PAINTEGRALBARRES2.JPGhttp://comacasa-res.blogspot.es/img/PAINTEGRALBARRES.JPG

http://comacasa-res.blogspot.es/img/PAINTEGRALTALL2.JPGhttp://comacasa-res.blogspot.es/img/PAINTEGRALTALL.JPG

 

PA INTEGRAL

 

- 350 g de farina integral

- 250 ml d'aigua

- 20 g d'oli

- 8 g de sal

- 8 g de llevat de forner en pols (de la casa Maizena)

 

* jo hi vaig posar,també, 150 g de massa mare liquida. En cas que no en tingueu, haureu de posar una mica més de llevat, uns 12 g.

 

Si tenim panificadora ( es pot fer a mà), posem a la cubeta tots els ingredients, primer els líquids. Programa de massa, que dura uns 15 '. Un cop amassat, traiem la massa de la cubeta i si veiem que ens ha quedat una massa una mica tova, afegim farina i amassem a mà, no costa gens (gairebé sempre n'admet una mica més). Fem una bola i la posem en un bol tapada amb un drap humit, durant dos hores, per què fermenti. Passat aquest temps, fem la forma que ens agradi, de pa, barra, panets... anem posant a la safata del forn, separats, per què tornarà a augmentar de volum, i deixem reposar durant una mitja hora. Mullem una  ica per sobre i enfarinem una mica el pa.

Preescalfem el forn i coem el pa a 200º, duran uns 30 minuts. Jo poso una tassa amb aigua per què hi hagi humitat dins el forn.

Una manera de saber si el pa és cuit, és picant la seva base, si sona a buit és que ja està cuit.

 

Traiem del forn i deixem refredar sobre una reixeta ( la del forn mateix)

 

Va resultar un pa integral molt bo, del millors que he provat, per què no va quedar gens atapeït, al contrari, molt esponjós!

LA MONA !!

Escrito por comacasa-res 14-04-2009 en General. Comentarios (2)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/mona4.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/mona3.jpg

http://comacasa-res.blogspot.es/img/mona5.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/mona2.jpg

 

No podia faltar LA MONA DE PASQUA!!!, encara que una mica tard per fer-la, però amb una altra guarnició pot ser un bon pastís d'aniversari.

Fa dos anys vaig anar a una classe de la Mireia Carbó, i ens va fer dos pastissos, la mona i una sara, des de llavors per la mona sempre faig aquest pa de pessic, queda molt bo, la sara la tinc pendent... 

 

LA MONA

 

Ingredients del pa de pessic

 

- 6 ous

- 200 g de farina

- 200 g de sucre

- ratlladura de pell de llimona

 

1. Separem les clares dels rovells. Batem els rovells amb el sucre fins que doblin el seu volum i quedi una crema blanquinosa.

2. Muntem les clares amb un pessic de sal ( munten millor si no estan fredes) i les afegim  a poc a poc, amb una espàtula, amb moviments de dal a baix, a la crema de rovells.

3. Tamisem la farina i la barregem amb la pell ratllada de llimona, i anem afegint-la a la barreja anterior a poc a poc, amb compte que no ens perdi massa volum la barreja.

4. Engreixem el motlle i l'enfarinem (traiem l'excés de farina),  hi aboquem la barreja.

5. Coem a 180º durant 30 minuts aproximadament (el punxem per veure si ja està cuit)

 

Deixem refredar, desemmotllem i reservem.

 

Per a l'almivar

 

- 100 g de sucre

- 100 ml d'aigua

- gotes de suc de llimona

- licor (opcional)

 

(jo tenia almivar d'haver confitat les taronges, de la recepta de taronges amb xocolata, em va anar molt bé haver-lo guardat)

 

Coem l'aigua, el sucre i les gotes de suc de llimona durant 5 minuts aproximadament. Fora del foc afegim el licor. Reservem

 

Per a la cobertura

 

- 150 g de xocolata 70%

- 150ml de nata per muntar

- 75 g de mantega (pomada)

 

En un bol posem la xocolata tallada a trossets, la nata i la mantega, escalfem al microones sense que bulli, anem escalfant poc a poc, traiem i remenem fin que ens quedi una crema ben fina.

 

Muntatge:

 

Tallem el pa de pessic pel mig, posem melmelada, la que ens agradi, o el farcim amb el que vulguem, jo vaig posar melmelada de prèssec i el tornem a tapar, el col·loquem sobre una reixeta i cobrim amb la crema de xocolata, no cal que la toquem, anem girant la reixeta per què ens quedi tot ben cobert. El deixem a la nevera al meny dues hores i el guarnim com ens agradi.

 

Com que tenia l'almivar de les taronges, vaig fer crema de mantequilla per guarnir -la. Amb mantequilla pomada i l'almivar tèbi, que anirem incorporant-lo amb l'ajuda d'una forquilla fins que quedi una pasta ben fina. Omplim una mànega pastissera i anem fent la guarnició. Per a la de xocolata, quan ja tenim la crema de mantega feta hi afegim cacau en pols.

http://comacasa-res.blogspot.es/img/mona01.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/mona02.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/mona03.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/mona04.jpg

http://comacasa-res.blogspot.es/img/mona07.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/mona08.jpg    

És molt llarga l'explicació, però no es complicat fer-la! i queda molt bona!!

 

bon profit !!

 

 

     

PANADONS

Escrito por comacasa-res 14-04-2009 en General. Comentarios (3)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/panadons10.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/panadons11.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/panadons3.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/panadons5.jpg

 

A la zona del Pallars Jussà, per Setmana Santa és típic fer i menjar panadons.

A Isona, abans s'anaven a coure al forn del poble, cada casa tenia una hora donada i per a distinguir les grans plates de panadorns, cadascú possava un detall que les diferenciava. no us podeu imaginar quina flaira es repirava pel carrer, l'olor del panador acabat de sortir del forn! Ara tothom els cou a casa, (bé, em sembla...) però no s'han deixat de fer! Estan molt bons! La recepta és de la meva mare, de la iaia d'Isona, potser és una de les receptes que més hagi fet amb ella, ajudant-la, eh! però ara quan els faig, sense ella, m'emociono amb el seu recod.

Sento no haver posat abans la recepta, sobretot per la Carmen Isanta, de Cal Notari, que l'he deixat penjada..., però com ara és el temps de l'espinac i són molt bons, encara se'n pot tornar a fer i provar la recepta d'una Escardilla! ànims Carmen!

 

PANADONS

 

Ingredients (massa)

 

- 1 ou

- una tasseta d'oli (tassa de cafè)

- 1 i 1/2 tassa de llet (tassa de cafè)

- pessic de sal

- culleradeta de llevat (Royal)

- farina ( la que admeti)

 

Farcit

 

- espinacs (aprox. un quilo i mig)

- panses (150 g)

- alls (4 o 5)

- julivert (un bon ramet)

 

Primer que res, preparem els espinacs. En una paella gran hi posem els espinacs nets i tallats, donem unes voltes, reduirant molt de volum, i reservem en un escorredor. No s'han de fregir estona, amb dos o tres minuts n'hi ha prou. Com que tenem molt volum ho anem fent en dos o tres vegades. Quan ja els tenim tots cuits, el escorrem ben escorreguts amb les mans, per treure'n tot el suc. quan ja els tenim ben escorreguts els posem en una paella amb una mica d'oli amb els alls tallats ben petits i el julivert picat, donem unes remenades, hi afegim les panses  i reservem.

 

Fem la massa. En un bol barregem tots els ingredients, l'ou, l'oli, la llet, sal, llevat, anem afegint la farina i remenant amb una espàtula, quan ja ens costa, aboquem la barreja sobre el marbre enfarinat i continuem afegint farina i amassant, fins que tinguem una massa que no s'enganxa i fina.

 

Agafem porcions de massa, l'estirem amb el curró i farcim amb espinacs. Tanquem en forma d'empanadilla i anem col·locant a la safata del forn (que tindrem preparada amb paper sulforitzat), quan  tenim la safata preparada enfornem a 180º (forn preescalfat) durant uns 20 minuts, o fins que ja estiguin rossets. Quan els traiem del forn tirem per sobre un raxet d'oli. Deixem refredar sobre una reixeta.

 

Els fem de la mida que ens agradin, a mi particularment, m'agraden petits, encara que a les fotos semblin grans.

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/panadons7bis.jpg  

Sembla complicat de fer-los, però no ho és. Queden molt bons!!

 

 

     

COCA DE MAIZENA

Escrito por comacasa-res 14-04-2009 en General. Comentarios (2)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/cocamaizena2.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/cocamaizena3.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/cocamaizena.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/cocamaizena4.jpg    

COCA DE MAIZENA

 

Ingredients

 

- 150 g de sucre

- 150 g  de mantega o margarina (pomada)

- 120 g de maizena

- 3 ous

- una culleradeta de llevat  (Royal)

- pell de llimona ratllada

 

Batem els rovells d'ou amb 100 g de sucre, ens ha de quedar una crema blanquinosa, afegim la pell de llimona, la maizena amb el llevat i batem bé. Muntem les clares a punt de neu amb els 50 g restants de sucre i un pessic de sal, ben muntades, i les incorporem a la barreja anterior, amb una espàtula. (amb moviments de dalt a baix)

Engreixem el motlle (d'uns 20 cm) i l'enfarinem, traiem l'excés de farina, hi aboquem la massa o coem amb el forn preescalfat, a 180º, uns 45 minuts.

 

Queda un pa de pessic molt flonjo, molt suau. Ideal per a esmorzars i berenars!

 

 

TARONGES CONFITADES AMB XOCOLATA

Escrito por comacasa-res 07-04-2009 en General. Comentarios (4)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/tarongesconfit8.jpg http://comacasa-res.blogspot.es/img/rodanxataronja.jpg

 

Si us agrada la taronja i la xocolata, segur que aquesta combinació us encantarà!

La recepta no és complicada, però si que requereix del seu temps, no es pot fer si tenim pressa (per menjar-les...) i cal seguir els passos un per un.

En molts llocs trobem maneres de confitar les taronges, al final vaig optar per la proposta de la Dolorss de blogdecuina.

A la recepta original, per a la cobertura de xocolata, hi he afegit una mica nata per muntar i una cullerada de mantega, em va semblar que sinó quedava molt espessa i era difícil impregnar la taronja. També us aconsello que deixeu les rodanxes senceres, jo vaig partir-les en dos, però he comprovat que perden una mica de polpa i al estar partides queden menys vistoses.

De tota manera han volat! estaven boníssimes!

 

TARONGES CONFITADES AMB XOCOLATA

 

Ingredients

 

- 6 taronges (mitjanes)

- 600 g de sucre

- 300 cc d'aigua

- 150 g de xocolata fondan

- nata per muntar (uns 50 g)

- mantega (una cullerada)

 

1. Tallem les taronges en rodanxes, aproximadament d' 1/2 cm. Les escaldem uns 2 minuts, les escorrem i reservem.

2. En una altra olla posem el sucre i els 300 cc d'aigua, quan bulli anem posant les rodanxes de taronja amb compte, per que es vagin confitant durant 1 hora.

 http://comacasa-res.blogspot.es/img/TARONGESCONFI1.JPG               http://comacasa-res.blogspot.es/img/TARONJACONFI3.JPG 

3. Amb una espàtula les traiem de l'olla i escorrem, i les anem col·locant en una safata que tindrem preparada amb paper sulforitzat.

http://comacasa-res.blogspot.es/img/TARONJACONFI4.JPG 

4. Les posem al forn a 150º durant 15-20 minuts (forn preescalfat). D'aquesta manera la taronja s'assecarà. Passat aquest temps deixarem que es refredin (millor si les deixem de 8 a 10 hores abans de cobrir-les amb la xocolata)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/TARONGESCONFI5.JPG 

5. En un bol posem la xocolata, la nata i la mantega escalfem al microones per què es desfaci, a poca potència per què no es cremi. Traiem del microones i remenem bé, ens quedarà una crema espesa, fina i brillant.

6. Anem sucant les rodanxes de taronja fins la meitat i tornem a col·locar-les en una safata amb paper sulforitzat. Deixem que es refredin a la nevera durant uns 20-30 minuts.

http://comacasa-res.blogspot.es/img/tarongesconfit7.jpg 

7. Guardem en un recipient que tapi bé.

 

 http://comacasa-res.blogspot.es/img/TARONJACONFIT9.JPG

(jo les vaig guardar en una cixeta metal·lica i a la nevera, fresquetes estan boníssimes)

 

Com diu la Dolorss, l'almivar de confitar la taronja, el guardem en un pot de vidre a la nevera, ens servirà per humitejar un pa de pessic, i alhora ens hi donarà un bon gust.