Com a casa. res!

PATÉ DE TONYINA

Escrito por comacasa-res 13-10-2009 en General. Comentarios (5)

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/1PATE.JPG 

 

Fa temps que tenia l'apunt d'aquest i d'altres aperitius, no recordo d'on... No l'havia provat tampoc, i aquest diumenge va ser un dels aperitius, que a casa els diumenges sempre es fa el vermut, ja és el primer plat. Ens va agradar molt. Com que no ens agrada massa fort, de tàperes n'hi vaig posar poques, però queda amb un gust molt bo, i com es piquen ben petites no es troba en boca.

hemc 37 - aperitivos

Amb aquesta recepta participo al HEMC37, dedicat als aperitius.

 

PATÉ DE TONYINA

 

Ingredients

 

-         tonyina de llauna

-         mantega (la mateixa quantitat que de tonyina)

-         tàperes (segons us agradi el sabor més o menys fort)

-         una cebeta tendra

-         sal

-         pebre

 

En un bol posem la tonyina escorreguda i la mantega a daus, ho deixem a temperatura ambient. Mentre tant anem tallant la ceba i les tàperes, a dauets ben petitons, afegim una mica de sal, pebre blanc molt i una mica de vermell, remenem bé perquè quedi tot ben integrat.

Reservem a la nevera, ho traurem una estoneta abans de consumir.

Presentem o bé amb torradetes ja untades, o en el bol i cadascú que s’ho prepari al gust.

 

Bon profit!!!

 

PA RÚSTIC

Escrito por comacasa-res 13-10-2009 en General. Comentarios (9)

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/3PAFINAL.JPG 

Aquest pa està fet amb la recepta del taller que vaig fer a BonsFocs. Seguint pas a pas i intentant recordar tots el passos i truquets que ens va donar la Mònica. Quan estàs a casa és molt més difícil... s'ha d'anar practicant. Va quedar força bé, i sobretot molt bo!

Fa molta il·lusió quan el tens fet, després del procés llarg que s'ha de seguir. La massa mare que vaig fer servir és la que ens van donar al taller, bé, ens en van donar una mica i per fer el pa vaig haver de preparar-la, en tinc una  mica de guardada per al proper, que només s'haurà d'alimentar i començar!

 

PA RÚSTIC (per un pa d’1kg)

 

Ingredients

 

-         300 g de massa mare activa

-         450 g de farina

-         250g d’aigua

-         10g de sal

 

Pesem la farina, afegim la massa mare i l’aigua (EN RESERVEM 50 g), amassem en un bol gran amb una espàtula fins que estem segurs que no queda cap grumoll.

 

1 amassat

 

Quan ja tenim la pasta la deixem reposar 30 minuts. Després la traurem del bol i amb els dit l’aixafem, afegim la sal i amassem bé, ha de quedar una massa elàstica i consistent. Fem la prova de la membrana: agafem una boleta de massa i l’anem estirant amb els dit, poc a poc, si no es trenca, ens ha de quedar una fina membrana, vol dir que ja tenim la massa apunt.

 

2 primer llevat

 

Col·loquem de nou en el bol i deixem reposar 3 o 4 hores, tapada. A cada hora la traiem del bol amb l’ajuda d’una rasqueta o espàtula (de goma), vigilant molt que no es trenqui, la plegarem sobre sí mateixa, la tornem a tapar.

 

3 format

 

Donarem a la massa l’acabat final, la traiem del bol amb molt de compte, l’aplanem una mica amb els dits fent un quadrat més o menys, i pleguem cada cantonada cap al mig, i doblem per la meitat, segellem bé, arrodonim una mica i col·loquem en el baneton, o bol on deixarem reposar la massa durant 2 o 3 hores (si fa calor potser amb 2 hores n’hi ha prou).

 

Preescalfem el forn a 250º, ha d’estar ben calent, col·loquem una safata amb aigua al fons del forn, perquè doni la humitat que necessita.

 

Coem

 

Passat el segon temps de repòs, aboquem la massa sobre paper vegetal (l’especial que utilitzem pel forn).  Va molt bé si tenim una fusta tipus pala (jo vaig fer servir la fusta de tallar). Ara hem de grenyar el pa, fer el tall o talls amb una gillette o cúter, ha de ser un tall ràpid.

Col·loquem a la safata del forn, (inclinem la fusta i deixem relliscar el paper per tal que ens quedi sobre la safata del forn.

Deixem coure 10 minuts i abaixem una mica la temperatura.

Tindrem el pa cuit al cap d’uns 45-50 minuts, segons el pes del pa.

Per saber si està cuit, l’agafem i piquem el cul, si sona a buit vol dir que ja estarà cuit.

Deixem reposar sobre una reixeta fins que estigui fred.

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/1LLEVATPA.JPG 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/2LLEVATPA.JPG 

FIDEUS XINESOS

Escrito por comacasa-res 09-10-2009 en General. Comentarios (2)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/2WOK.JPG 

Ja fa uns quants anys unes bones coleguis de la feina em van regalar un Wok, de bona qualitat i bastant gran, com que érem família nombrosa van pensar... un de ben complert! I com les cuines són el que són, i que una va acumulant estris i més estris, ja em teniu el wok en un armariet, l’he tret una vegada per fer tempura, i prou. Així que m’he decidit i he fet uns fideus xinesos amb verdures. Vaig anar a un supermercat xinès, que ara n’hi ha per tot arreu, per comprar els fideus i mirant, mirant vaig trobar una salsa especial per a woks. La feina doncs, la van donar les verdures, que s’han de tallar en prims bastonets i fins trossets, però el resultat s’ho val, van resultar uns fideus boníssims, el gust que va donar la salsa crec que va ser el toc per ser gairebé autèntics.

 

Després de dies sense penjar res salat, aquí us deixo aquest fideus xinesos.

 

BON CAP DE SETMANA A TOTHOM !!

 

FIDEUS XINESOS

 

Ingredients

 

- Fideus  (vaig comprar els de la foto de més a baix)

-  Pot de salsa especial per woks (veure foto)

-  Verdures: les que tinguem o les que ens agradin. Jo vaig posar:

  pastanaga, carbassó, mongeta tendra, ceba tendra, espàrrecs verds (frescs),

  xampinyons i porro. (no tenia gèrmens de soja... però hi van molt bé)

- Dues cullerades d'oli d'oliva

 

Primer que res rentem les verdures i les tallem a bastonets fins, gairebé juliana, quan ja les tenim preparades, posem el wok al foc amb les dues cullerades d'oli, anem girant i inclinant-lo per tal que les parets quedin engreixades, quan ja està ben calent (diuen que és el secret per la bona cocció), anem incorporant les verdures, seguin l'ordre de duresa d'aquestes, és a dir, primer les que són més consistents, remenem amb forquilla de fusta. Quan ja tenim les verdures cuites, han de quedar cruixents, per tant la cocció és curta, afegim la salsa i remenem bé.  En una olla posem aigua i sal i quan bulli hi aboquem els fideus, coem durant 3 minuts, o seguim les indicacions del fabricant, escorrem i aboquem al wok on tenim les verdures, donem una volta, deixem reposar uns minuts i llestos per servir.

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/1WOK.JPG http://comacasa-res.blogspot.es/img/3WOK.JPG

MELMELADA DE NECTARINA (amb vainilla)

Escrito por comacasa-res 08-10-2009 en General. Comentarios (4)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/1NECTARINA.JPG 

Mai havia fet melmelada de nectarina. L'altre dia em vaig decidir a fer-la amb la panificadora, que hi ha gent que l'hi fa i diuen que queda prou bé. Vaig comprar les nectarines i quan estava "con la manos en la masa", llegeixo en el receptari de la màquina que és necessita azucar gelatificante... com no en tenia ja em veieu fent la melmelada a manera tradicional i artesana!, això si, amb la certesa que surt bé!

La primera intenció era pelar la fruita, però, si a la pell trobem totes les vitamines, el color vermellós de la pell ens donarà bon color a la melmelada, i ens estalviem feina... per què pelar-la???

No sé si per la novetat, però ha estat un èxit total, l'hem trobat boníssima!

 

MELMELADA DE NECTARINA

 

Ingredients

 

- 1 k de nectarines

- 1/2 k de sucre

- el suc d'una llimona

- 1/2 culleradeta de vainilla en pols (o bé en rasquem una mica de fresca)

 

Preparació:

 

Rentem les nectarines, les tallem a trossets, pesem i aboquem a la cassola. Afegim el sucre (la meitat del pes de fruita) el suc de llimona i la vainilla, deixem macerar com a mínim dues hores (d'aquesta manera la fruita treu l'aigua i queda macerada i la melmelada es farà més ràpid)

Coem a foc baix durant uns 45 minuts, més o menys, fins que tinguem la textura que ens agradi.

Feu la prova de la cullera (posem una cullerada de melmelada en un plat, l'inclinem una mica perquè rellisqui, posem el plat bé i si la melmelada no torna al lloc inicial és que ja la tenim). Penseu que quan es refreda s'espesseix una mica més. Quan veiem que la fruita ja està gairebé transparent la triturem una mica, amb una textura més o menys fina que ens agadi. A partir d'aquest moment, quan hem triturat, hem de remenar constantment, sinó hi ha el perill que s'enganxi i agafi mal gust.

Quan ja la tenim, omplim els pots, que ja tindrem nets i bullits, els tapem bé. Jo sempre els faig bullir uns 8-10 minuts  (que quedin coberts d'aigua) per treure'n l'aire que puguihaver-hi dins, hi ha gent que els posa boca aball, com vulgueu, a mi m'agrada més fer-los bullir.

Deixem refredar i guardem en un lloc fosc.

 

 

Flor de la vainilla          beina de vainilla

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/2NECTARINA.JPG 

PINYA AL FORN (amb claus d'olor)

Escrito por comacasa-res 07-10-2009 en General. Comentarios (5)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/1PINYA.JPG 

No tenim massa costum de coure la fruita, jo si no és en algun pastís, així per menjar sola no ho havia fet mai. Vaig veure la recepta a la revista Descobrir Cuina, de fa bastant temps, de la primera època. Em va agradar força! Queda molt més sucosa i amb un gust de pinya molt reforçat... vull dir que encara que sigui una pinya d'aquestes una mica "disgustades", crec que d'aquesta manera pot millorar el gust. Proveu-ho, és molt fàcil i el resultat més que aprovat!

Ens la vam menjar tèbia, llàstima que no tenia gens ni mica de cap gelat, però, acompanyada d'una bola de gelat de vainilla, hagués estat excel·lent!

El tall que va sobrar me'l vaig menjar a la nit, i freda també està molt bona.

 

PINYA AL FORN

 

Ingredients:

 

- una pinya (a la recepta original ho feien amb pinyes petites-baby)

- 6 claus d'olor (si les feu petites tres a cada una)

- una culleradeta de sucre

- una nou de mantega

- paper d'alumini

 

Tallem els extrem de la pinya, reservem la part de les fulles per a la guarnició. La pelem, anem clavant els claus d'olor, posem al damunt el sucre i la mantega, emboliquem amb el paper d'alumini i coem al forn a 170º, uns 20-30 minuts.

La presentem amb les fulles col·locades a dalt.

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/2PINYA.JPG