Com a casa. res!

ANGEL FOOD, l'aliment dels àngels

Escrito por comacasa-res 19-11-2009 en General. Comentarios (6)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/54teresa-2.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/54teresa.jpg   

Tal com vam prometre aquí teniu la recepta de l’Angel Food que vam fer per l’aniversari de la meva mare, ens va agradar molt, queda una textura molt esponjosa, diferent dels pans de pessic i pastissos als que estem acostumats ja que no porta rovell d’ou, es fa només amb clares, amb 12 clares d’ou!

 

Aquesta recepta la vaig treure del bloc Food & Cook (http://delicatessen-world.blogspot.com/), us el recomano, hi ha receptes molt bones i originals.

 

 

Ingredients

 

1 tassa de farina per pastissos

¾ de tassa de sucre de llustre

¾ de tassa de sucre normal

2 i ½ tasses de clares d’ou (són unes 12 clares)

¼ cullereta de sal (de les de cafè)

1 i ½ cullereta d’àcid tartàric (important: no us preocupeu si no en teniu, jo vaig comprar uns sobres al Mercadona que posa que és gasificant i porta aquest àcid, s’utilitza perquè la massa pugi i per estabilitzar les clares d’ou)

2 culleradetes de vainilla líquida

 

 

Abans de passar a la recepta, però, algunes recomanacions :

 

-         no cal engreixar el motlle que utilitzem amb mantega o farina, això impedirà que la massa pugi per les parets del motlle (queda un pastís molt alt), i ja veureu que no s’enganxarà gens.

-         és preferible utilitzar un motlle alt i llis, per poder desenmotllar-lo bé. Jo, però, en vaig fer servir un que no ho era d’alt i va quedar molt bé. Pel que vaig llegir a diferents webs sobre aquest pastís, típic dels Estats Units, es veu que es fa servir un motlle especial, alt, amb un forat al mig i amb unes potetes per poder posar el pastís del revés quan es treu del forn i permetre que l’aire continuï circulant per l’interior de la massa i no perdi l’esponjositat. Us poso una foto d’aquest motlle. Jo com que ja us dic que no tenia aquest motlle, quan el vaig treure del forn el vaig posar del revés a sobre d’una ampolla de vi (ho podeu veure a la fotografia).

-         és important que quan incorporem la farina a les clares d’ou muntades ho fem amb molta delicadesa.

-         per muntar les clares, us recomano que si podeu estalviar-vos fer-ho a mà… cansa molt! Jo vaig fer servir unes “varilles” elèctriques.

-         per les mesures, vaig fer servir una tassa de les de cafè amb llet.

 

 

Comencem preparant els dos elements principals d’aquesta pastís. Per una banda, barregem bé la farina amb el sucre de llustre i ho tamisem (molt important perquè no ens quedin grumolls i poder barrejar bé tots els ingredients!).

 

Per una alta banda, muntem les clares d’ou, que han d’estar a temperatura ambient. Primer ho farem a una velocitat baixa i quan comencin a estar espumoses, afegim la sal i l’àcid tartàric. Continuem batent les clares a una velocitat més alta fins que es formin petites muntanyetes; és el moment d’afegir a poc a poc el sucre normal i la vainilla. Continuem muntant les clares ara a una velocitat alta fins que tinguin ja una textura ferma i estiguin ben muntades.

 

Comencem a incorporar la barreja de farina i sucre llustre a les clares, molt a poc a poc, al bloc de Food & Cook recomanen fer-ho en tres tandes, posant una mica de farina en un colador i anar-la incorporant a les clares. Jo ho vaig fer així i és més fàcil, d’aquesta manera ho podem barrejar millor. Amb la llengua de gat també podeu barrejar-ho més fàcilment, de baix a dalt sempre, amb paciència.

 

Quan ja tinguem la mescla a punt, l’aboquem al motlle, procurant que arribi a tots els racons i que no quedin bombolles d’aire. Ja el podem posar al forn preescalfat a 175º durant 50-55 minuts.

 

Finalment, l’últim pas, però també important, és posar-lo cap per avall quan el traguem del forn. Ja veieu a la foto com ho vaig fer jo! Una mica d’estar per casa i perillós, però va funcionar.

 

Quan estigui fred, el desenmotllem i decorem al nostre gust, amb fruites del bosc com vam fer nosaltres, o amb melmelada, xocolata… Nosaltres a més ho vam acompanyar amb xocolata desfeta i gelat de vainilla.

 

La recepta és una mica llarga, però val la pena, no és tan complicada, fins i tot la vaig poder fer jo!... Animeu-vos!

 

 Laura

PA DE PESSIC DE TARONJA, SENSE OU

Escrito por comacasa-res 18-11-2009 en General. Comentarios (7)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/ROSCO-1.JPGhttp://comacasa-res.blogspot.es/img/ROSCO-3.JPG 

 

Vaig veure que era tan fàcil que ahir en un moment, quan ja tens la cuina arreglada..vas i l'embrutes..., vaig fer-la per l'esmorzar d'avui. És fàcil i els ingredients que porta segur que els tenim al rebost. La proposta ens ve de PetitChef, concretament enviava la recepta "la cocina de la Pacas".

Jo no l'he provat, però sembla suau i flonjo, l'aspecte és de ser un pa de pessic humit.

Em va fer patxoca perquè no porta ou, crec que no n'havia fet cap que no en portés.

A veure si té èxit!

 

PA DE PESSIC DE TARONJA, SENSE OU

 

Ingredients:

 

-         100 g de sucre

-         35 g d’oli

-         250 g de suc de taronja

-         150 g de farina (de rebosteria)

-         1 sobre de llevat (Royal)

 

Preparació:

 

En un bol posem tots els ingredients, i amb les beril·les elèctriques batem molt bé. Aboquem la massa en un motlle engreixat i enfarinat i coem, amb el forn preescalfat, uns 35-40 minuts, a 180 º.

Deixem refredar i desemmotllem. Decorem al nostre gust

 http://comacasa-res.blogspot.es/img/ROSCO-2.JPG

 

Bon profit!

 

 

 

ALL I OLI DE CODONY

Escrito por comacasa-res 17-11-2009 en General. Comentarios (17)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/ALLIOLI-PRE.JPG 

 

M'ha fet gràcia participar al HEMC 38 amb aquesta recepta de l'all i oli de codony, perquè era i és (encara que no crec que se'n mengi tant) típica de muntanya, on a l’ hivern feia un fred viu que ho gelava tot!, no com ara que t’ofèn un  plat calent...

Per començar el dia, per fer un bon esmorzar, recordo el meu pare, que li agradava molt, fent una bona torrada, a la brasa del foc que no faltava a cap casa, i sucada amb aquest all i oli i regant amb un traguet de bon vi, això era començar bé el dia! . També pot ser un bon acompanyant pel tall del dinar o sopar, principalment de la carn.

Hi ha llocs que posen patata, però la poma li dona un toc dolcet molt bo, a casa el feien d'aquesta manera que us poso.

No sé si s'acostuma a fer en algun altre lloc, jo us parlo dels Pallars, concretament del Jussà, d'Isona, d'on sóc!

Són menges que es van perdent i crec que aquest HEMC servirà per fer una bona recopilació d’aquestes receptes d’arreu del país.

Si el feu ja em direu si us ha agradat.

 hemc #38 - comida de mi pueblo

ALL I OLI DE CODONY

 

Ingredients:

 

-         2 codonys ben madurs

-         ½ poma

-         Dos grans d’all (si us agrada més fort posar-ne més)

-         Una mica de sal

-         ¼ d’oli d’oliva (suau)

 

 

Preparació:

 

Rentem els codonys i la poma, pelem i traiem el cor. Posem en un cassó i cobrim d’aigua, fem bullir uns 20 minuts. Escorrem i deixem refredar.

En el vas del pimer posem els alls tallats, afegim el codony i la poma, i la meitat de l’oli i triturem, anem afegint l’oli a poc a poc perquè vagi lligant.

Per guardar-lo el posem en un pot tapat i reservem a la nevera, ens aguantarà ben bé un mes.

 

Bon profi!

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/ALLIOLI-1.JPG 

 

PASTÍS DE XOCOLATA AMB CIRERES I AMRETTO

Escrito por comacasa-res 16-11-2009 en General. Comentarios (6)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/XOCOLATA-CIRERES-3.JPGhttp://comacasa-res.blogspot.es/img/XOCOLATA-CIRERES-5.JPG

Aquest pastís ens ha agradat molt, sobretot a mi, que la xocolata m’encanta! Queda una textura humida i suau, amb el gust de les cireres amargants pel bany d’amaretto que els hem donat. Si és amb algun altre licor, també ha de quedar ben bo, m’ho imagino amb rom o conyac, i perquè no amb alguna altra fruita que ens agradi més.

Jo no hi vaig posar els 400 g de cireres perquè em va semblar que n’hi havia massa, vaig posar-ne uns 250 g, em va semblar que dominaria massa el gust amarg de l’amaretto.

La recepta la vaig veure al bloc de la Gemma, la cuina de casa, que ens fa unes atractives propostes de pastissos.

Un pastís ben recomanable per fer qualsevol dia d’hivern, fred o calorós, de postres o per berenar.

 

PASTIS DE XOCOLATA AMB CIRERES CONFITADES I AMARETTO

 

Ingredients:

 

-         1 base de pasta brisa (comprada o casolana)

-         400 g de cireres confitades

-         50 ml d’amaretto

-         125 g de sucre llustre

-         100 g de xocolata 70% de cacau

-         125 g de mantega pomada

-         125 g d’ametlles moltes

-         25 g de farina

-         3 ous

-         1 cullerada de llevat en pols

-         75 g de galetes d’ametlla (tipus ametllats Trias- tenen unes caixetes d’ametllats just d’aquest pes)

-         100g d’ametlles filetejades

 

Preparació:

 

Folrar un motlle desemmotllable amb la pasta  brisa, punxem una mica perquè no pugi i coem 15 minuts a 180º.

Deixem en remull les cireres amb l’amaretto durant ½ hora, remenem de tant en tant perquè s’impregnin bé del licor.

Fonem la xocolata al bany maria, a mi m’agrada més que al microones que s’ha de vigilar perquè no es cremi, però també ho podeu fer, i la deixem que perdi temperatura.

Batem amb beril·les elèctriques la mantega i el sucre fins que blanquegi. Sense deixar de batre, anem afegint un a un els ous, alternant-los amb les ametlles moltes, la farina i el llevat. Finalment, incorporem les galetes triturades i la xocolata fosa.

Aboquem un terç de la barreja dins del motlle, repartim les cireres escorregudes i aboquem la resta de la barreja de xocolata. Repartim les ametlles filetejades per sobre i coem durant 50-60 minuts a 170º.

Traiem del forn, deixem reposar una estona i decorem. Es pot servir tèbia.

 

Espero que la feu i que us agradi!!!

 

 

BRIOIX DE JULIA CHILD

Escrito por comacasa-res 10-11-2009 en General. Comentarios (9)

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/brioix-5.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/brioix-6.jpg

  

Després de veure la pel·lícula diumenge, no he pogut esperar a fer alguna recepta de la

Julia Child. La pel·lícula em va agradar, sobretot a mi molt, doncs m'hi vaig sentir molt identificada... em sentia a la cuina amb la Julie... hi vaig entrar ! Sí recomano la pel·lícula, doncs no és un gran peliculón, però a les que ens agrada la cuina i som blocaires... crec que us pot agradar.

Queden uns brioixos molt bons, acompanyats d'una melmelada casolana o una bona xocolata encara més!

 

BRIOIX DE JULIA CHILD

 

Ingredients

 

Per a la massa mare:

 

85 ml de llet calenta

20 g de llevat fresc o 75 g de llevat sec

1 ou

360 g de farina (posem repartida en dos bols amb 180 g de farina a cadascun)

 

Per a la massa del brioix:

 

70 g de sucre

½ culleradeta de sal

4 ous (petits i batuts)

180 + 20 g de farina aproximadament

170 g de mantega a temperatura ambient

2 culleradetes d’extracte de vainilla líquida

 

Per pintar els brioixos abans d’enfornar:

-         1 ou

-         Sucre

 

Decoració

 

Sucre en gra o ametlles, avellanes o nous picades.

 

Massa Mare

 

A la cubeta de la panificadora posem la llet tèbia, hi desfem el llevat, afegim l’ou (sencer) i 180 g de farina, amassem 5 minuts, hi afegim els altres 180 g de farina en forma de pluja, jo ho vaig fer amb el tamís, d’aquesta manera evitarem que es facin grumolls, NO BARREGEM, deixem reposar 30-40 minuts dins la cubeta de la panificadora, està llesta quan la massa hagi doblat el seu volum i la farina que la tapa es vagi asclant.

 

Massa del brioix

 

Aboquem damunt la massa mare el sucre, la sal, els 4 ous batuts i la farina, amassem durant 25 minuts (la meva panificadora el programa d’amassar dura 15 minuts, per tant vaig haver de programar una segona vegada i parar-la als 10 minuts). Si la massa no es desenganxa de les parets, podem anar afegint una mica de farina (dels 20 g més que hem posat a ingredients). Passats aquests 25 minuts anem afegint la mantega, que l’haurem tallat a daus, poc a poc, fins que no s’ha incorporat la que hem posat no continuem afegint-ne. Deixem reposar la massa (jo la vaig passar en un bol gran) tota la nit o mig dia a la nevera. Jo la vaig deixar tapada dins del forn (apagat!) durant 3 hores i gairebé vessava! Per tant vaig continuar. Queda una massa enganxosa, la manera és sucar-nos les mans amb oli i anar agafant trossets de massa i fer muntanyetes sobre paper de forn o bé posar-ho en motlles de magdalenes. Jo vaig fer servir motlles de magdalenes.

Deixem reposar durant una hora. Passat aquest temps els pintem amb l’ou batut amb sucre i per sobre tirem més sucre, o bé les nous o les avellana picades.

 

Coem a 180º, amb el forn preescalfat, durant 15 o 20 minuts.

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/brioix-1.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/brioix-2.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/brioix-4.jpghttp://comacasa-res.blogspot.es/img/brioix-3.jpg

 

(Aquesta recepta l'he tret de PetitChef- Bon profit)