Com a casa. res!

CREMA DE SANT JOSEP

Escrito por comacasa-res 15-03-2010 en General. Comentarios (8)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/1CREMASANT.JPGhttp://comacasa-res.blogspot.es/img/2CREMASANT.JPG  

Per Sant Josep no pot falta la crema! Perquè no calgui remenar buscant la recepta d’altres anys, us poso la que vaig fer diumenge, que això que el dia de Sant Josep no sigui festa, ens la fa menjar abans d’hora.

De receptes n’hi ha moltes i variades,  la base però, és  llet,  ous, sucre, midó, branca de canyella i pell de llimona.

La revista Cuines d’aquest mes, el Pep Nogué, proposa una Crema Catalana per a intolerants  a la lactosa, que la fa amb llet de civada. Es a dir, que si teniu a casa algú amb aquesta intolerància, no teniu excusa perquè no mengi Crema de Sant Josep!.

La recepta de la Crema Catalana i la Crema de Sant Josep és la mateixa, en algun lloc he llegit que es diferencien perquè, la primera, porta el sucre cremat pel damunt, i la de Sant Josep s’acostumava a guarnir amb clara muntada a punt de neu, tot fent unes boletes, flors o sanefes.

Què n'és de bona la crema!

 

CREMA DE SANT JOSEP

 

Ingredients:

(per a 4 persones)

 

½ l de llet

4 rovells d’ou

100 g de sucre

20 g de maizena

Una branca de canyella

Pell de llimona (sense la part blanca)

 

En un cassó posem la llet, la pell de llimona i la branca de canyella, i fem bullir a foc baix, quan arrenqui el bull , retirem del foc i deixem infusionar uns minuts, perquè la llet agafi el gust de la llimona i la canyella.

En un altre bol barregem els rovells d’ou, el sucre i la maizena, ben barrejat (primer costa una mica, però de seguida s’integren els ingredients i en queda una crema ben homogènia).

Com la llet ja s’haurà refredat una mica, hi afegim la barreja de l’ou, tot remenant amb una espàtula de fusta, colem i tornem a posar a foc baix fins que espesseixi. Omplim les cassoletes i deixem refredar.

Si la volem amb sucre cremat, al moment de servir-la tirem sucre pel damunt i cremem amb una pala o bufador (soplete).

 

 

PASTÍS DE CROISSANT

Escrito por comacasa-res 11-03-2010 en General. Comentarios (5)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/1CROISSANT.JPG 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/2CROISSANT.JPG 

La recepta d'aquest pastís me la va passar l’Eulàlia, bona amiga i gran persona!  (una de les Petris...ella ja sap l’origen d’aquest nom).

És un pastís perfecte per a un  sopar de pica pica, un berenar... el podem menjar fred o tebi... els resultat serà excel·lent, agrada molt!, i si teniu nens i el proven, segur que us el demanaran !

 

PASTÍS DE CROISSANT

 

Ingredients:

 

6 o 7 croissants (grans)

2 ous (si són petits 3)

8 talls de pernil dolç (d’un gruix que no es trenqui)

10 talls de formatge Havarti o qualsevol altre que sigui també cremós)

Llet

 

Les quantitats són aproximades, dependrà de la mida del motlle, el que he fet jo era de 22 cm, i amb aquestes quantitats en vaig tenir prou.

 

Folrem el motlle, si és dels que s’obren millor, amb paper vegetal, l’especial per forn, laterals també, untem una mica amb mantega per poder traure'l millor un cop cuit.

Obrim els croissants pel mig i anem folrant la base amb el croissant xopadet de llet (en un plat posem llet i anem sucant els croissants, per la banda de dins), al damunt posem una capa de formatge, que quedi ben cobert, seguidament fem la capa amb el pernil dolç, amb una cullera posem ou batut per tota la superfície, l’escampem bé. Tornem a fer una capa de croissant, formatge, pernil i ou, repetim una altra vegada. Es a dir fem tres capes. L’ultima serà de pernil, hi acabem d’abocar l’ou que ens quedi, el repartim bé i enfornem a 150º una 25-30 minuts, el temps necessari per quallar l’ou, desfer-se el formatge i es compactin tots els ingredients.

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/3CROISSANT.JPG 

 

Bon profit !

PA DE CERVESA (Jamie Oliver)

Escrito por comacasa-res 09-03-2010 en General. Comentarios (6)

El pa d’aquest cap de setmana va ser aquest pa tret d’aquest llibre La cuina de Jamie Oliver, que ja he comentat en alguna altra ocasió, m’encanta la seva cuina !

 http://comacasa-res.blogspot.es/img/OLIVER.JPG

Després de la feina, gens complicada però si que vol temps, la recompensa d’aquests fabulós pa, compensa! Està molt bo !

 http://comacasa-res.blogspot.es/img/2PA.JPG

PA DE CERVESA (de Jamie Oliver)

 

Ingredients

 

-         500 g de farina de força

-         300 ml de cervesa (bona i a temperatura ambients)

-         11 g de llevat sec (1 sobre i ½), o bé 15 g de llevat premsat fresc)

-         8 g de sal

-         1 cullerada de mel o 8 g de sucre

 

Preparació

 

En un bol ample posem la farina, la cervesa, el llevat, la sal i el sucre. Amb l’ajuda d’una forquilla primer i després amb les mans, barregem i amassem bé amb les mans durant uns 10 minuts. Si se’ns enganxa podem afegir una mica més de farina. Fem una bola, la tapem i deixem reposar fins que dobli el seu volum, evitem les corrents d’aire.

Si tenim alguna màquina per amassar, panificadora o altra, posem tots els ingredients a la cubeta, primer la cervesa i després la resta d’ingredients i posem el programa d’amassar, que ja ens farà el primer llevat. Jo amb la meva panificadora , aquest programa dura una hora i 50 minuts, és llarg però ja tenim la meitat de la feina feta!.

Quan ja tenim aquest primer pas, tant si l’hem fet a mà com amb màquina, hem de treballar la massa per tal que perdi l’aire que hi ha a l’interior, durant 1 minut.

Dividim la massa en sis parts iguals, fem sis boles, i les posem en un motlle, que sigui fàcil de desemmotllar, una al centre i la resta al voltant d’aquesta. Tirem per sobre una  mica de farina, tapem amb un drap i deixem reposar fins que hagi doblat el seu volum. Aproximadament 1 hora i ½. Les boles s’aniran unint entre elles i el pa s’anirà compactant.

Mentre tant haurem encès el forn per tal de tenir-lo ben calent.

Passat el temps de fermentació, i ja tenim que la massa ha doblat el seu volum inicial, enfornem a 220º, durant uns 20-25 minuts ( jo li vaig tenir una mica més). Per saber si el pa ja està cuit, piquem a la base del pa , ha de sonar a buit. Un cop cuit el deixem refredar sobre una reixeta.

No us faci por si quan ja l’heu desemmotllat, veieu que encara li falta una mica per estar cuit, el podeu tornar a posar al forn, sense el motlle i deixar-lo coure una mica més. A mi em va passar, un cop desemmotllat vaig veure que el so que feia no era de buit...li faltava una mica, i res, amb 5 minutets més va estar llest.

A banda de quedar un pa molt vistós per la forma, queda una pa molt bo, molt gustós!

 

 http://comacasa-res.blogspot.es/img/3PA.JPG http://comacasa-res.blogspot.es/img/1PA.jpg

 

PASTÍS DE POMA ENGRUNAT

Escrito por comacasa-res 08-03-2010 en General. Comentarios (5)

http://comacasa-res.blogspot.es/img/1ENGRUNAT.JPG 

La primera vegada que vaig veure aquest pastís, el feia la gran cuinera, i a la què jo admiro i molt, Hermana Bernarda, quines mans!

El que he fet, la recepta original de la Montserrat Seguí, la podem veure en diferents blocs amics com la cuina de casa, illetapetita... i és d’aquest últim que he agafat la recepta, doncs la setmana passada vaig veure que l’havien fet i no he pogut estar-me de fer-lo aquets cap de setmana.

Està boníssim! No se perquè no l’he fet abans!!! Segur que repetiré més d’una vegada! Us animo, feu-lo ! teniu l’èxit assegurat!!!

 

 

PASTÍS DE POMA ENGRUNAT

 

Ingredients:

 

300 g de farina

140 g de mantega

125 g de sucre

1 ou

Dos culleradetes de llevat en pols

2 pomes grosses

1/2 culleradeta de vainilla en pols

1 llimona

Pessic de sal

50 g de panses de Corinti

100 g de nous

Sucre llustre per decorar

 

Preparació:

 

En un bol ample posem la farina, el llevat i el pessic de sal, formem un volcà I al mig posem la mantega tova, l’ou sencer, 100 g de sucre (reservem la resta) i la vainilla en pols. Treballem bé, primer amb una forquilla i després acabem d’amassar amb les mans, fins que ens quedi una massa consistent i uniforme.

 

Engreixar i enfarinar (traure’n l’excés) un motlle de 22 cm).

Repartir tres quartes parts per la base del motlle, l’anem prement fins tenir el mateix gruix.

Ratllar la pell de la llimona, procurant només agafar la part groga, perquè la part blanca és amarga.

Ratllar una poma, repartir-la a sobre de la massa, escampar-hi per sobre la meitat del sucre que teníem reservat, la meitat de la ratlladura de llimona, una mica de vainilla en pols, la meitat de les nous trencades, no picades, i totes les panses de Corinti.

Ratllar l’altra poma i fer una altra capa de farcit, igual que l’anterior, però en aquest cas sense panses, ja que a la part de dalt del pastís es ressecarien.

Esmicolar la quarta part de massa restant, fent petits pessics irregulars (engrunes), i posar-los a sobre del farcit, procurant que quedi ben cobert.

Coure el pastís al forn a 200º, durant 40-50 minuts aproximadament. Punxar-lo per comprovar-ne la cocció.

http://comacasa-res.blogspot.es/img/2ENGRUNAT.JPG  

 Bon profit!

 

 

COC RÀPID DE PLÀTAN (invertit)

Escrito por comacasa-res 04-03-2010 en General. Comentarios (7)

  http://comacasa-res.blogspot.es/img/3PLATAN.JPG

http://comacasa-res.blogspot.es/img/2PLATAN.JPG

Ja fa temps que volia provar si el coc invertit de plàtan funcionaria, més que res perquè el plàtan cuit és desfà amb facilitat, i el que queda agradable a la vista en els cocs invertits,  és veure el tall de la fruita . Doncs ahir, que la tarda no era com per passejar-te... i sense pensar-m’ho gens, em vaig trobar a la cuina fent aquest coc. Queda molt bé, es manté la rodanxa del plàtan, i que us he de dir del gust, boníssim! A casa ens ha agradat molt, a la feina, que n’he portat una mostra, també! El pa de pessic queda esponjós, humit, amb el gust suau del plàtan i l’amargor, justa, del caramel.

Proveu-lo,  perquè el resultat és excel·lent!

 

Coc ràpid de plàtan (invertit)

 

Ingredients:

 

1 iogurt natural

2 gots de sucre (mesurem amb el recipient del iogurt)

3 de farina                     

3 ous

½ d’oli                             

½ de llet                         

1 sobre llevat (Royal)

Pessic de sal

Canyella

 

Sucre

Cullerada d’aigua

 

Posem al foc una paella amb el sucre i la cullerada d’aigua per fer el caramel, la quantitat és una mica a ull, depèn del motlle,  jo crec que amb 150 g n’hi ha prou per a un  motlle d’uns 24 cm. Quan tinguem el caramel fet el repartim pel fons del motlle i també una mica pel lateral. Deixem refredar. Pelem els plàtans i tallem a rodanxes, aproximadament d’un cm, i les repartim per tota la base del motlle, damunt del caramel. Empolsinem amb canyella.

 

En un bol posem tots els ingredients, el iogurt, sucre, farina (tamisada) llevat, sal, oli, llet i els ous (sencers), barregem bé fins que sigui una barreja ben homogènia. L’aboquem d’ amunt el plàtan.

Coem a 180º durant uns 35 minuts, forn preescalfat. (punxem per comprovar si està cuit).

Deixem refredar  i desemmotllem.

 

http://comacasa-res.blogspot.es/img/1PLATAN.JPG